Onderzoek: hoe kom je ermee naar buiten?

 

Niemand heeft oren naar saaie en onduidelijke onderzoeksverhalen. Daarom liet VLIR-UOS een studie uitvoeren om na te gaan hoe onderzoekers meer en beter kunnen communiceren over hun onderzoek. Daaruit is de 'Kom Naar Buiten'-doedag over wetenschapscommunicatie ontstaan, samen met een handleiding. 

 

De handleiding

 

Met de handleiding richten we ons in de eerste plaats op onderzoekers en betrokkenen bij samenwerking met Afrika, Azië en Latijns-Amerika. We focussen op communicatie naar een breed publiek.

 

In de handleiding onder meer:
  • VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters leert ons denken als een journalist: 'Er moet een "wauw-factor" in je verhaal zitten'.

  • Acht tips om in de media te komen.

  • De geheimen van experten over persberichten, presentaties en sociale media. 

 

Download de handleiding (PDF) of lees ze online. Ze is ook beschikbaar in het Engels. Ontvangt u graag een papieren exemplaar? Laat het weten aan veerle.versele@vliruos.be.  


VLIR-UOS valt in de prijzen met de 'WOW factor'

WOW Factor2In Perugia, Italië, ontving VLIR-UOS de derde prijs tijdens de EUPRIO Award 2015 voor het communicatieproject 'How to find the wow factor in complex research', waar de handleiding deel van uitmaakt. EUPRIO is de Europese vereniging van communicatieprofessionals in het hoger onderwijs.

 

Tijdens de Kortom Communicatieprijs 2015 kreeg het project opnieuw brons. Kortom is de Vlaamse vereniging voor overheidscommunicatie.

 

Kom Naar Buiten doedag 

Vliruos -38Op 11 maart 2015 organiseerde VLIR-UOS in Antwerpen een eerste studiedag voor onderzoekers en projectbetrokkenen van internationale projecten. Het doel was hen te motiveren om meer naar buiten te komen met hun onderzoek en tips en tools aan te reiken om het goed te doen. 

 

De grote opkomst toonde aan dat er nood is aan communicatieondersteuning voor onderzoekers. 

 

Op 14 november 2016 is er de tweede editie van Kom Naar Buiten, deze keer in samenwerking met het het FWO, de Jonge Academie en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.  

 

 

Wat leer het onderzoek over communicatie ons? 

We stuurden Lisa de Haardt (UAntwerpen) op pad om na te gaan hoe onderzoekers communiceren en wat de hindernissen zijn. We namen interviews af van onderzoekers, communicatiediensten en contactpersonen voor ontwikkelingssamenwerking. In de mediadatabanken gingen we snuffelen naar internationaal onderzoek dat het nieuws haalde. En we klopten aan bij communicatie-experten en journalisten.

 

Interview EURANET Plus On Student Mobility 24-09-2014 Pauline Kibui And Ellen Van Himbergen (HVDW) (6)

Lisa de Haardt: ‘Onderzoekers geven aan dat ze wel naar buiten willen komen, maar vaak niet weten hoe ze dat best doen. Als rode draad door het onderzoek kwam het belang van samenwerking naar voren, en dan vooral met de communicatiediensten van de eigen universiteit. Die zijn immers voortdurend op zoek naar sterke cases om over te communiceren, maar weten niet dat er heel wat interessante dingen gebeuren met het Zuiden. Tijdens de studiedag hebben we dan ook de onderzoekers en vertegenwoordigers van de communicatiediensten samengebracht, zodat ze elkaar konden leren kennen.

 

En ten slotte leert de media-analyse ons dat onderzoekers hun pijlen vaker moeten richten op de regionale media, omdat die sneller oren hebben naar de verhalen van de onderzoekers.’ 

 

Vanwaar de nood om meer naar buiten te komen?

Vliruos 07Mai -23In 2013 kregen we plots te horen dat de overheidsfinanciering wel eens zou kunnen ophouden. De lopende en nog op te starten projecten en beurzen lagen onder vuur. Uiteindelijk kwamen de centen toch. Maar de crisis leerde ons dat de politieke en onderzoekswereld ons nauwelijks kende. Het leek een goed bewaard geheim dat Vlaamse universiteiten en hogescholen zeer relevante dingen doen met partners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. 

 

Conclusie: we moeten meer naar buiten komen en tonen dat we wel degelijk een verschil maken, samen met het netwerk van honderden onderzoekers, professoren, docenten en medewerkers die betrokken zijn bij de VLIR-UOS-projecten. Het gaat dan niet enkel om de zichtbaarheid van VLIR-UOS, maar ook om de resultaten en de impact van de samenwerking. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn