Koningin Mathilde: 'Jullie maken een verschil'

 

Op 23 februari 2016 bracht koningin Mathilde een bezoek aan de Universiteit Hasselt. Op uitnodiging van VLIR-UOS maakte ze er kennis met universitaire ontwikkelingssamenwerking. Ze sprak met studenten en onderzoekers uit Vlaanderen en het Zuiden over hun ervaring. De koningin was erg onder de indruk. ‘We hebben jonge academici als jullie nodig’, onderstreepte ze.

 


(Video: TV Limburg)

 

Wat is universitaire ontwikkelingssamenwerking precies en hoe maakt het een verschil? In een rondetafelgesprek getuigden onderzoekers en studenten over hun internationaal onderzoek. Thema’s kwamen aan bod zoals duurzame landbouw in DR Congo, integraal waterbeheer in Bangladesh en ecotoerisme in Tanzania. Koningin Mathilde toonde een grote interesse in de interuniversitaire projecten en de persoonlijke motivatie van de betrokkenen.   

 

16_02_23_Koningin _Mathilde _bezoekt _UHasselt _(Liesbeth Driessen UHasselt ) (5)3

 

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

Duurzame ontwikkeling ligt de koningin nauw aan het hart. VN-Secretaris Generaal Ban Ki-moon kende haar begin dit jaar de rol toe van ambassadrice ter promotie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Van de 17 doelstellingen gaat de vierde over onderwijs. ‘Kwaliteitsvol onderwijs is een vector voor duurzame ontwikkeling’, verzekert de koningin.

 

De aanleiding

Het bezoek aan de UHasselt was een vervolg op een eerdere ontmoeting tussen VLIR-UOS en koningin Mathilde in november 2015. Toen gaven professor Seppe Deckers (KU Leuven), professor Luc Duchateau (UGent) en Kristien Verbrugghen (VLIR-UOS) op het paleis toelichting bij de universitaire ontwikkelingssamenwerking met Ethiopië. Koningin Mathilde toonde er interesse om in contact te komen met internationale studenten en onderzoekers. Ze koos de UHasselt uit als ontmoetingsplaats.  

 

16_02_23_Koningin _Mathilde _bezoekt _UHasselt _(Liesbeth Driessen UHasselt ) (2)3

 

Academisch leiderschap

‘We hebben jonge academici zoals jullie nodig,’ verzekerede koningin Mathilde tijdens het gesprek met de studenten en onderzoekers. ‘Door academisch leiderschap en creativiteit kunnen jullie een verschil maken voor vele mensen in de samenleving.’ Ze riep allen op om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen mee te helpen waarmaken en bedankte voor de inzet: ‘Het is een groot geschenk getuige te mogen zijn van jullie passie en enthousiasme.’

 

Ondervoeding en ontwikkeling bij kinderen

Eén van de voorgestelde projecten focust op voeding en gezondheid bij kinderen in Ethiopië. Het maakt deel uit van de institutionele samenwerking tussen Jimma University en de UGent, UHasselt, UAntwerpen en KU Leuven.

Teklu Gemechu Abessa (Jimma University) onderzoekt in zijn doctoraat het belang van spel in de behandeling van ondervoede kinderen. Naast onderzoek gaat er ook aandacht naar de opleiding van verplegend personeel zodat ze de ontwikkeling bij kinderen kunnen analyseren en stimuleren.

Loes Vandersmissen trok voor haar masterthesis naar Ethiopië om er de link tussen ondervoeding en ontwikkeling bij kinderen te bestuderen. Vooral het contact met de kinderen in een lokaal ziekenhuis is haar erg bijgebleven.

 

Nutrition In Ethiopia

 

Het bezoek van koningin Mathilde in de media 

TV Limburg: ‘Koningin Mathilde bezoekt UHasselt

Het Belang van Limburg: ‘UHasselt maakt zich op voor bezoek koningin Mathilde’, ‘Koningin Mathilde bezoekt de UHasselt

Het Nieuwsblad: ‘VIDEO. Koningin op bezoek in Universiteit Hasselt

Website UHasselt: ‘Koningin Mathilde praat met jongeren over onderzoek in het buitenland

Diepenbeek.nu: ‘Koningin Mathilde op bezoek aan UHasselt

 

(Foto 1 en 2: UHasselt, Foto 3: VLIR-UOS)

Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn